Vés al contingut

Grua europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGrua europea
Grus grus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Principal font d'alimentacióomnívor Modifica el valor a Wikidata
Envergadura2,22 m Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries2 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou30 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22692146 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreGruiformes
FamíliaGruidae
GènereGrus
EspècieGrus grus Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
Sinònims
Grus turfa (Portis, 1884)
ProtònimArdea grus Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

La grua europea (Grus grus) és un ocell de la família dels grúids. Solament migradora a Catalunya i, semblantment al que passa a la resta d'Ibèria, no hi nidifica.

Morfologia

[modifica]

Mesura entre 114 i 127 cm, assoleix els 4-7 kg de pes i la seua envergadura alar és compresa entre els 200 i els 230 cm. És camallarga i esvelta. D'hàbits terrestres, camina pausadament i manté una actitud esquerpa. La veu és com un craqueig semblant a una trompetada, molt sonor per la particular estructura de la siringe que està enforinyada en l'estèrnum, la qual cosa li dona ressonància. Volant emet uns trinats suaus i audibles a curta distància.

Costums

[modifica]

S'alimenta d'insectes, llavors, tubercles i petits vertebrats. A Catalunya no és tan freqüent en pas. Existeix una gradació est-oest en les citacions, essent més probable d'observar com més a ponent ens dirigim. Pel que sembla,[1] és més freqüent d'observar-les en trànsit (més en el postnupcial que en el primaveral) que no pas sedimentades. Al Principat de Catalunya se n'han observat força cops (especialment al Solsonès), sempre prop de les valls fluvials per les quals sembla tindre especial predilecció de trànsit. Pot formar grups nombrosos (40, 50, 80 i 400 exemplars) o grupets petits, i rarament se la veu en solitari. A la llacuna endorreica de Gallocanta es pot observar bona part de les més de 50.000 grues migrants (pràcticament la totalitat de la població nord-europea) que trien la península Ibèrica per a passar l'hivern.

Referències

[modifica]
  1. De Sostoa, A. i col·laboradors: Història Natural dels Països Catalans. Peixos, vol. 11. Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 1990.

Bibliografia

[modifica]
  • Borràs, Antoni i Junyent, Francesc: Vertebrats de la Catalunya central. Plana 146. Edicions Intercomarcals, S.A. Manresa, 1993 ISBN 84-88545-01-0
  • Hume, Rob: Guía de campo de las aves de España y Europa. Ediciones Omega. 2002 ISBN 84-282-1317-8.

Enllaços externs

[modifica]